20 березня – Всесвітній день Землі

20 березня – Всесвітній день Землі! Свято запроваджене з ініціативи Організації Об’єднаних Націй. Дату обрали не випадково: 20 березня - день весняного рівнодення, коли пробуджується природа і починається новий рівень її розвитку.

Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х рр. для того, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, у 1872 р., він запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню.

У календарі міжнародних свят існуєдва Дні Землі- сьогоднішній відзначається в День весняного рівнодення, а другий - 22 квітня. Перший має миротворчу та гуманістичну спрямованість, другий - екологічну.

Мета цього дня - привернути увагу громадськості до нашого спільного дому - планети Земля, нагадати людям про необхідність дбайливого ставлення до природи і турботу один про одного. Це день є приводом зайвий раз замислитися про те, що нас оточує. В результаті своєї життєдіяльності людина завдає значної шкоди нашій планеті, що може призвести до її руйнування.

Практичні поради на кожен день, як бути дружнім до довкілля:

1. Використовуйте енергозберігаючі лампи.Вони споживають у 3-5 разів менше електроенергії, ніж лампи розжарювання.

2. Вимикайте на ніч комп'ютер, телевізори.Комп'ютери та деякі інші прилади (телевізори, hi-fi системи) споживають енергію навіть у сплячому режимі, тому вимикайте прилади повністю, коли вони не використовуються (виймайте вилку з розетки).

3. Сортуйте сміття.Окремо зібрані відходи – це не сміття, це вторинна сировина.

4. Ходіть за покупками з еко-торбинами.Намагайтеся не брати пропоновані пластикові пакети в магазині, заведіть свою торбину з екологічних матеріалів і носіть її з собою.

5. Не використовуйте одноразове.Намагайтеся не купувати продукцію одноразового використання: посуд, серветки, станки для гоління, ручки, замість цього віддайте перевагу відповідним багаторазовим речам.

6. Позбавтеся неекономічної техніки.При покупці звертайте увагу на економічність техніки (маркування А, А+, Energy Star), таким чином можна зменшити свій рахунок за електроенергію на 30%.

7. Приймайте душ замість ванни.Скоротіть час перебування в душі, зменшіть натиск, придбайте спеціальну економічну насадку з функцією повітряного душу (насичує потік води повітрям). Ремонтуйте протікаючі крани.

8. Встановіть водолічильник.Встановивши квартирний водолічильник, ви заощадите на комунальних послугах і в той же час допоможете природі.

9. Правильно обирайте побутову хімію.Перед покупкою миючих засобів обов'язково зверніть увагу на їх склад, зазначений на упаковці, та уважно прочитайте інструкцію.

10. Здавайте макулатуру.Для виготовлення 60 кг паперу зрубують дерево. Коли ми бачимо величезні ділянки вирубок, нам шкода лісу, і в той же час ми викидаємо газети у відро для сміття.

11. Обирайте корисне для себе та природи.Обирайте екологічно безпечні продукти, вирощені без застосування добрив і пестицидів.

12. Даруйте непотрібні речі.Віддавайте їх іншим людям, таким чином ви даєте друге життя речам, які будуть приносити користь.

13. Частіше ходіть пішки.Піші прогулянки не завдають шкоди природі і приносять користь вашому здоров'ю.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Дата останньої зміни 22 Квітня 2024

Фотогалерея